Pestera cu Sfinti

La sedinta de vineri,hotaram sa mergem duminica la Pestera cu sfinti,o pestera frumoasa pe Rol,unde avem posibilitatea de a face si ceva poze,asa ca duminica ne intalnim la Gigi la ora 9 si plecam cu masina spre Ciclova,unde ne asteapta Livi .Suntem urmatorii:Livi,Gigi,Angela,Smaranda si eu,adica Ioscanu.Urcam cu masinile pe drumul de pe Valea Ghicinului si le lasam intr-o poiana aproape de izvor.De aici luam rucsacii in spate si pornim spre izvorul vaii.

  img0                                                           img1

Dupa 10 min de mers prin poieni,patrundem in padure pe malul stang al apei si inaintam pe un drum forestier pana la o fosta varnita,acum daramata,unde ajungem dupa inca 20 min.Facem un scurt popas si pornim mai departe,pe firul apei pana la izvor,aflat la baza unui perete de stanca.De aici urcusul devine mai abrupt. O luam spre stanga pe la baza peretelui,apoi pe poteca foarte abrupta si pe grohotis.Trecem pe langa Pestera cu Iedera pe care o lasam in dreapta,apoi urcam tot sustinut pe la baza unui perete de stanca,apoi printr-o trecatoare dintre doi pereti,pe un grohotis instabil si iata-ne ajunsi la Pestera cu sfinti.Deschiderea ovala a acesteia o zarim de la vreo 50 m mai jos.Poteca devine si mai abrupta pe acesti ultimi metrii.Lasam jos rucsacii si facem o pauza binemeritata.Pana aici am facut aproximativ 2 ore de la Varnita.Dupa ce ne tragem sufletele,luam o gustare si ne pregatim de intrarea in pestera.

img2

Patrundem prin intrarea ovala in galeria ascendenta care ne scoate dupa cativa m intr-o sala mare,in care se deschide un put ce pare amenintator,dar al carui fund il vedem la vreo 8m mai jos.O poteca bine definita trece cam pe la jumatatea salii,dintr-o parte in alta.Ceva mai sus se deschide intrarea printr-un alt put intr-o alta sala,pe care o vom vizita la timpul potrivit.Coboram usor pe poteca de la mijlocul salii si amaram coarda atat de stanca ,cat si de un piron de fier bine prins chiar in poteca,apoi incepem coborarea.Rand pe rand ajungem la capatul corzii,intr-o sala minunata.

img3    

Sala are o forma ovala si este captusita cu bolovani. Spre marginea opusa peretelui pe care tocmai am coborat,vedem diverse formatiuni si scurgeri parietale de un alb imaculat,la fel si podeaua este prinsa in crusta stalagmitica. Un cristal-din pacate rupt -ne atrage privirea in mod deosebit.La capatul de jos al salii aflate in panta usoara,se deschide o galerie dezvoltata pe diaclaza,care se infunda dupa cativa m.Urcam spre capatul de sus al salii,pe langa peretele alb din dreapta.De pe un horn vedem o scurgere de montmilch,apoi in capatul de sus,gasim o galerie care urca ca un fel de horn pana aproape afara,dar nu se poate iesi pe aici.Radacinile copacilor s-au strecurat pe acest horn si au ajuns pana jos in sala. De la acest horn,inaintam pe langa peretele din drepta spre peretele pe care avem instalata coarda. Chiar inainte de a ajunge la peretele cu coarda,vedem in dreapta, cam la 1.5 m inaltime in perete, deschiderea stramta a unui put de 3-4 m adancime ,care da intr-o alta sala minunata, plina de formatiuni. 

  img5img6img7

 

img4            img10 img11

img12